750.00 ₺ ve Üzeri Alışverişlerinizde Kargo Bedava!
Çözünürlük (Resoluti̇on) Nedi̇r?
Buradasınız: Anasayfa / Blog
15 Nisan 2022, Cuma
Çözünürlük (Resolution) Nedir?
Çoğu zaman duyduğumuz ve hatta kullandığımız kelime olan çözünürlük, bir görüntünün netliğinin anlaşılması veya tanımlanmasında kullanılan ölçüt olarak bilinmektedir.
Çözünürlük (Resolution) Nedir?

Çözünürlük (Resolution) Nedir?

Çoğu zaman duyduğumuz ve hatta kullandığımız kelime olan çözünürlük, bir görüntünün netliğinin anlaşılması veya tanımlanmasında kullanılan ölçüt olarak bilinmektedir. Çözünürlük nedir sorusunun bu denli merak edilmesinin asıl nedeni ise günlük hayatta kullandığımız kalıbın çok daha dışında bir anlama sahip olmasıdır.

Örneğin Afyon mobese sistemleri incelenirken bir durumun anlaşılması için görüntünün net olması gerekmektedir. Burada da çözünürlük kavramı sıklıkla kullanılmaktadır. Zira bu terim, görüntüde yer alan toplam nokta sayısı çözünürlük adı altında kalitesini belli etmektedir.

Kısacası video veya fotoğrafların netlik durumunu anlatan çözünürlük, elde edilen sonucun ne kadar kaliteli olduğunun anlaşılmasına da yardımcı olmaktadır. Aşağıda yer alan alt başlıkları inceleyerek bu kavramı daha net öğrenebilirsiniz.

Çözünürlük Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Örneğin telefon kamerasından veya fotoğraf makinesinden çekilen içeriklerin çözünürlük kalitesinin dışında Afyon güvenlik sistemleri kapsamında da bu terimin sıklıkla kullanıldığını görmek mümkündür. Kamera sistemlerinin net olması, olası bir tehlike anında durumun net bir şekilde anlaşılmasına yardımcı olmaktadır.

Aşağıda yer alan listede güvenlik kamera sistemlerinde en çok kullanılan çözünürlük derecelerini inceleyebilirsiniz.

  • 2K (2048 x 1080)
  • 480p (720 x 480) Standard Definition veya bir diğer deyişle SD (DVD kalitesi)
  • 1080p (1920 x 1080) Full High Definition (FHD)

Sıralanan bu örneklerin yanı sıra güvenlik kameralarında tercih edilen daha pek çok çözünürlük derecesi bulunmaktadır. Bu dereceleri, çoğu kaynak üzerinden inceleyebilirsiniz.

Çözünürlük Avantajları Nelerdir?

Afyon kamera sistemleri başta olmak üzere günlük hayatın bir parçası haline gelen çözünürlük kavramı, pek çok konuda avantaj sağlamaktadır. Daha önce de bahsedildiği gibi güvenlik kameralarının veya mobese sistemlerinin yüksek çözünürlükte olması, beklenmedik bir durumun gelişmesi halinde olayların anlaşılması açısından faydalı olmaktadır.

Bu tarz güvenlik birimlerinin dışında ise ekran çözünürlüğünün de yüksek kalitede olması beklenmektedir. Örneğin telefon ve bilgisayar tercihlerinde insanlar görüntü kalitesi yüksek olan modellere göz atmaktadır. Bunun asıl nedeni ise bu cihazlardan izlenecek olan film veya diğer görüntülerin net olmasıdır. Bu özellik sayesinde daha canlı ve daha gerçekçi görüntülerin görülmesi de mümkün hale gelmektedir.

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın